Orthorexia

Gepubliceerd op 4 maart 2023 om 18:00

Vandaag staan we even stil bij Orthorexia. Orthorexia werd niet opgenomen in de laatste versie van de DSM, maar toch komt ze meer en meer onder de aandacht. We zetten even de informatie die wij hebben voor jullie op een rijtje.

Wij zijn geen professionals, heb je vragen of twijfels over je eigen gezondheid, contacteer dan je huisarts.

Wat is Orthorexia?

Orthorexia werd als term voor het eerst benoemd 1998. Het gaat hierbij over een fixatie op ‘gezond’ eten, ‘clean’ eten, … Dit zijn echter termen die wij liever niet gebruiken, daarom zullen we het hier benoemen als ‘hoger gewaardeerd’ eten. Bezig zijn met wat je eet is in eerste instantie natuurlijk niet echt een probleem. Echter, is er bij Orthorexia sprake van een hyperfixatie rond ‘hooggewaardeerde’ voeding. Daardoor schaden ze op lange termijn hun eigen gezondheid, het tegenovergestelde van wat ze in eerste instantie wouden bereiken. Vaak zorgt deze hyperfixatie ervoor dat ze volledige voedingsgroepen schrappen uit hun voedingsinname en/of hun porties verkleinen.

Net zoals bij vele andere eetstoornissen is deze manier van eten een manier om met bepaalde dingen om te gaan, een manier die lijkt op het hebben van controle.

Signalen van iemand met Orthorexia (geen limitatieve opsomming, noch gelden deze signalen voor iedereen met Orthorexia):

  • Het schrappen van bepaalde voeding/voedselgroepen uit hun eetpatroon om zo ‘gezonder’ te eten. Meer en meer voeding wordt geschrapt doorheen de tijd.
  • Bekijken een bepaalde theorie over ‘gezond’ eten en passen deze aan aan hun eigen opvattingen hierover.
  • Weinig concentratie.
  • Oordelen over de eetgewoonten van anderen.
  • Obsessie met een ‘gezond’ eetpatroon.
  • Door de verhoogde aandacht die ze hebben voor hun voeding, kan hun aandacht beperkt worden voor andere vlakken van hun persoonlijk leven.
  • Hebben het gevoel niet in staat te zijn af te stappen van hun eigen ideeën over wat ze wel en niet kunnen eten, ondanks dat ze dit wel willen.
  • Voelen zich schuldig, gestresst, … door het eten van voedsel dat zij als ‘ongezond’ bestempelen.
  • Hun emotioneel welbevinden is in sterke mate afhankelijk van hoe ‘goed’ ze gegeten hebben.
  • Negatieve stemming/depressie.
  • Gewichtsverlies.
  • Voelen zich zwakker, zijn vermoeid, hebben het koud, het duurt langer vooraleer ze herstellen van ziekte, hebben weinig energie, …

Orthorexia en de DSM-5.

We schreven al eerder dat Orthorexia niet werd opgenomen in de laatste versie van de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), de DSM-5, zowat de ‘bijbel’ van psychiaters in de meeste westerse landen. Omdat het niet opgenomen werd, zijn er dus ook geen criteria om de diagnose te stellen, noch weten we hoeveel mensen hier nu eigenlijk mee te kampen krijgen. Daarnaast is er ook onduidelijkheid over of het een eetstoornis is die alleen voorkomt, of altijd samen met een andere, en er is ook heel wat discussie over het feit dat bepaalde onderzoeken erop wijzen dat Orthorexia wel heel vaak voorkomt bij mensen met een dwangstoornis, Obsessive-compulsive Disorder (OCD).

Belangrijk hierbij te vermelden is dat er momenteel geen behandeling ontwikkeld werd specifiek voor Orthorexia. Echter, zien we dat zij meestal behandeld worden zoals personen met Anorexia of OCD.

Gevolgen.

Net zoals bij Anorexia, is er bij Orthorexia sprake van een restrictie in voedingsmiddelen, wat ernstige gevolgen, zoals ondervoeding, als gevolg kan hebben. De gevolgen van Anorexia en Orthorexia liggen dus in grote mate in lijn met elkaar.

Bedankt om deze post te lezen!

Heb jij of heeft iemand uit je omgeving Orthorexia en wil jij ons daar een beetje meer over vertellen? Stuur ons een berichtje op instagram!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.