Boulimia Nervosa

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 18:00

Vandaag gaan we een beetje dieper in op de eetstoornis Boulimia Nervosa. Deze eetstoornis wordt vaak verkeerdelijk gezien als een minderwaardige eetstoornis. Met deze blogpost willen we het tegendeel bewijzen, het is een serieuze eetstoornis, die evenveel aandacht verdient en hulp om van te herstellen dan elke andere eetstoornis.

Belangrijk! Wij zijn geen professionals, heb je vragen of twijfels over je gezondheid? Contacteer dan je huisarts of één van je hulpverleners.

Wat is Boulimia Nervosa?

Boulimia is een serieuze eetstoornis en psychische kwetsbaarheid, die voor kan komen bij personen uit alle lagen van de bevolking.

Bij boulimia is er sprake van een terugkerend patroon van eetbuien en compensatiegedrag, door bv. te braken of te laxeren.

Zoals we eerder beschreven in de post over eetbuistoornis is er bij de eetbuien meestal sprake van een gevoel van controleverlies. Personen die een eetbui hebben voelen zich verwijderd van hun handelen, hebben het gevoel hier geen controle over te hebben. Maar, verschillend met eetbuistoornis, is dat er na deze eetbuien compensatiegedrag optreedt. Dit voornamelijk om gewichtstoename te voorkomen.

We zien dus ook bij mensen met Boulimia een grote fixatie op het eigen lichaam, net zoals bij bijna elke andere eetstoornis. Maar, die fixatie op het lichaam, is zoals bij vele andere eetstoornissen, niet de oorzaak van het ontstaan van de eetstoornis (meer info: blogpost). Belangrijk hierbij te vermelden is dat eetstoornissen altijd een functie hebben.

De eetbui/compensatie-cycli geassocieerd met boulimia kunnen het dagelijks leven domineren en leiden tot moeilijkheden in relaties en sociale situaties. Boulimia kan ook ernstige lichamelijke complicaties veroorzaken .

Waarom is het zo moeilijk te babbelen over deze eetstoornis?

Deze eetstoornis is vaak onzichtbaar voor de omgeving van de persoon met Boulimia Nervosa, omdat er niet altijd sprake is van ondergewicht. Belangrijk te onthouden is dat maar ongeveer 10% van personen met een eetstoornis ondergewicht hebben.

Maar, omdat onze samenleving bij het horen van het woord ‘eetstoornis’ nog vaak denkt aan een graatmager persoon, is het soms moeilijk uit te komen voor het feit dat je een eetstoornis hebt als je geen ondergewicht hebt. Er hangen zoals bij elke eetstoornis veel gevoelens van schaamte en schuld rond het hebben van een eetstoornis, en hier hulp voor vragen is dan ook niet altijd even makkelijk. Besef alsjeblieft dat je alle hulp verdient, hoe moeilijk het ook kan zijn om die te vragen.

Gevolgen van Boulimia Nervosa.

Net zoals elke andere eetstoornis heeft ook deze grote gevolgen voor iemands fysieke, sociale en mentale gezondheid.

Belangrijk hierbij te zeggen is dat door vaak de onzichtbaarheid van deze eetstoornis, ze heel gevaarlijk kan zijn.

We zetten er hier enkele op een rijtje, dit is geen limitatieve opsomming, noch komen alle gevolgen voor bij iedereen met deze eetstoornis.

Emotionele gevolgen:

  • Disregulatie van emoties.
  • Concentratieproblemen.
  • Depressie en angsten.
  • Stemming is afhankelijk van de routines en regels die volgens de eetstoornis gevolgd moeten worden.
  • Laag zelfbeeld.
  • Verstoord lichaamsbeeld.

Sociale gevolgen:

  • Isolatie, moeite sociale contacten te onderhouden en conflicten.
  • Weinig voeling met eigen identiteit naast de eetstoornis, wat ze ooit belangrijk/leuk vonden, …
  • Laag libido.
  • Problemen op vlak van school, werk, …

Lichamelijke gevolgen:

  • Uitdroging door compensatiegedrag.
  • Hartproblemen.
  • Tandproblemen, problemen met de slokdarm, spijsvertering, darmen, …
  • Menstruatie die uitblijft of onregelmatig wordt.

We kunnen dus stellen dat Boulimia Nervosa een even serieuze eetstoornis is als eetstoornissen die bekender zijn.

Super bedankt om tot hier te lezen.

Heb je vragen of hulp nodig? Contacteer dan je huisarts. Je verdient hulp <3

Wil jij graag jouw verhaal doen over Boulimia Nervosa? Stuur ons dan zeker een berichtje op Instagram.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.